Provozujete zdravotnické zařízení, jesle nebo hospic? Nebo vlastníte cukrárnu či cateringový servis? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, je blixér přesně tím, co potřebujete.

Blixér je přístroj kombinující v sobě vlastnosti kutru a mixéru. K dostání je buď jako stolní přístroj s objemem nádoby od 2 do 10 litrů, nebo ve vertikální podobě s až 60litrovými nádobami. Připravíte v něm rozmanitá mixovaná jídla z vařených i syrových ingrediencí dokonale rozmělněná do tekuté, polotekuté i kašovité konzistence. Nutriční hodnota pokrmů zůstane přitom nezměněná – včetně důležitých vitamínů i stopových prvků.

Stolní blixér

Tajemství přístroje přitom spočívá ve speciálním noži s jemně zubatým ostřím, jež pracuje společně se stíracím ramenem víka i mixovací nádoby. Díky tomu s blixérem vždy připravíte dokonale kompaktní, homogenní směs.

Blixéry ve zdravotnických zařízeních

S blixérem hravě zvládnete přípravu kompletního jídelníčku i pro malé děti nebo pacienty se stravovacími potížemi, a dokonce i pro ty, kteří potřebují výživu sondou. V nemocnicích, léčebnách, domovech seniorů, ale i v jeslích či kojeneckých ústavech tak můžete připravovat pokrmy z mělněného masa či zeleniny, pyré, kaše, krémy, pěny nebo polévky.

Blixéry v restauracích, lahůdkách a cateringu

Blixér se rozhodně neztratí ani v komerčních oblastech gastronomie. Nedocenitelný je zejména při přípravě ochucených másel, šlehaných krémů, omáček, zeleninových či ovocných pyré a pěn, pesta, hummusu, guacamole, domácí majonézy nebo různých pomazánek. Obrovskou výhodu představuje i fakt, že blixér zvládne zapracovat i sušené či dehydrované suroviny, jako jsou například hříbky nebo parmská šunka.

Blixéry ve farmaceutických a chemických laboratořích

Stolní i vertikální blixéry najdou uplatnění i mimo obor gastronomie – a to konkrétně ve vědeckých laboratořích, kde s nimi snadno vytvoříte emulze, krémy či masti, případně rozmixujete bylinky nebo semínka.

Inspirujte se receptem

Dýně a vlašské ořechy spolu tvoří dokonalou kombinaci, která ještě lépe vynikne jako v blixéru připravené pyré. To můžete podávat jako přílohu k restovaným masům, lahodný dip či pomazánku, případně i ve zředěné variantě jako polévku.

Budete potřebovat:

  • dýni,
  • vlašské ořechy,
  • sýr feta,
  • med,
  • mořskou sůl,
  • čerstvě rozdrcený pepř.

Postup:

Oloupanou a pokrájenou dýni potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a doměkka upečte v troubě. Asi 5 minut před koncem pečení přidejte k orestování i ořechy. Do blixéru pak vložte upečenou dýni i ořechy, spolu s přebytkem oleje z pekáče, feta sýrem a medem a rozmixujte úplně do hladka.

S blixérem můžete připravit lahodné a nutričně vyvážené pokrmy i těm, kteří tuhou stravu nemohou nebo neumí rozkousat.